• AKTUALITY
  • HISTÓRIA
  • SAMOSPRÁVA
  • DOKUMENTY
  • KONTAKT

Kontakt:

Napíšte nám:

História

Rövid krónika

Bodrogköz peremén, közel a Tiszához található Kistárkány. A 14. Század elején fellelhetõ dokumentumokban már megkülönböztették a települést a szomszédságában fekvõ Nagytárkánytól. Errõl tanúskodik az a tény is, hogy a pápai tizedszedõk a 14. Századi feljegyzései alapján már külön Kistárkányról szólnak. A települést délrõl a Tisza folyó határolja, amely egyben a szlovák-magyar-ukrán államhatárt is képzi 5,3 km-es hosszúságban. Szomszédos települések a már feljebb említett Nagytárkányon kívül Ágcsernyõ valamint Tiszacsernyõ is.

             

A község kiterjedése 1.108 ha. Átlagos tengerszinti magassága 101 méter. A mai Kistárkány lakossága 1165 fõt számlál, melynek túlnyomó többsége magyar nemzetiségû, de kisebb arányban megtalálhatók szlovák, cseh, ukrán, ruszin és roma nemzetiségû lakosok is. 

                           

Családi házainak száma 369, továbbá a lakosok örömére egy 6 és egy 9 lakásos bérház is található a községben. A lakosság vallási összetétele: református, római katólikus, görög katólikus, valamint kissebb számban egyéb felekezethez, valláshoz tartozók.

Mivel Kistárkány többségben református község, már 1744-ben elkezdte építeni saját templomát, tornyát azonban csupán 1799-ben fejezték be. Az új templom megépítésének igénye már 1817-ben felmerült és a teljes átépítés 1835-1839 között történt meg, amely meghatározta klasszicista jellegét. A század végén egy újabb teljes felújítást hajtottak végre a templomon, ami 1984-ben fejezõdött be. Ekkor alakult ki mai formája, mely kiemelkedõ fekvésével szinte uralja a környék látképét.

             

A községi hivatal megközelítõleg 120 fõt alkalmaz közmunka program keretében, akik többnyire a település karbantartása, s szépítgetése során mûködnek közre. Az utak menti járdák és virágos parkok karbantartása és gondozása is az õ kezük eredménye.

A községben mûködõ magyar tanítási nyelvû óvodát 33 gyermek látogatja. Az Aranyág óvoda a környék egyik legjobban felszerelt és legszínvolasabb óvodáihoz tartozik, így nem csoda, hogy a környékbeli falvakból-városkokból is érdeklõdnek iránta. A gyermekek számára úniós játszótér, modern berendezés és játékok valamint interaktív táblák szolgálnak a mindennapi játékos tanulásra. 

Kistárkány gazdag kultúrális élettel rendelkezik. A szépen felújítot kultúrközpont 120 férõhelyes. Modern, korszerû konyhával felszerelt, amely igény szerint bérbe vehetõ lakodalmakra, családi-baráti összejövetelekre egyaránt. A községben aktívan működik a vöröskereszt szervezet, Maráza polgári társula, valamint a Csemadok helyi alapszervezete. A Calix női énekkar immár 11 éve vesz részt a település kulturális életében. Nagy érdeklődésnek örvend a Kistárkányi Szilvanap mely már hagyományként minden év szeptemberén megerendezésre kerül.  A község tulajdonában van a felújított pálinkafőzde is. Köztudott, hogy a Kistárkányi szilvapálinka országszerte híres minőségéről, így a főzde szinte egész évben üzemel, főleg szeptember és április között. A főzdében hagyományosan, azaz duplafalú rézüstökben, fatüzeléssel zajlik a pálinkafőzés. A hagyományápoló csoportok és a településen működő szervezetek munkájukkal jelentősen hozzájárulnak a település kultúrális életéhez.

(2013.5 kb)
(611.73 kb)

Fotogaléria:

Novinky:

Kalendár:

Počasie:

Správy SME: